Leuk dat u onze website bezoekt!
Waardeert u onze website en de selectie bijzondere wijnen? Zeg het voort! Wij zijn elke dag te bereiken om u te woord te staan. Heeft u vragen en of opmerkingen, laat het ons weten.

Mvg Louise Leroux

Image thumbnail

Recepten

“Culinaire lekkernijen uit een prachtig land”

LOUISE LE ROUX

Er zijn maar weinig plekken op aarde te vinden waar de invloed van vele naties zo zijn stempel heeft gedrukt op de eetcultuur in een land, als in Zuid Afrika. Met telkens een nieuwe bezetting aan bevolkingsgroepen aan de Kaap, werd ook telkens een nieuwe cultuur aangenomen, waardoor eten als tijdelijk modeverschijnsel veranderde in een blijvende verrijking op eetgebied.

Lang voordat de Europeanen voet aan wal zetten, hadden de inheemse volkeren al zeefruit en ‘veldkosse’ zoals ‘waterblommetjies’ op de menukaart staan. Jan van Riebeeck legde binnen 2 weken na zijn komst op de Kaap een groentetuin aan. De Nederlanders hebben tijdens de VOC, (Verenigde Oostindische Compagnie) in het oosten een verscheidenheid aan nieuwe geuren en gerechten naar de Kaap gebracht. Van wafels tot frikandellen, van hustpot tot pannenkoeken.

In 1659 kwamen de eerste Maleise slaven naar de Kaap. Vakmannen getrouwd met wonderlijke kokken. De Kaap is verrijkt met Bobotie, Biryanie, Kerrie en Atjars, maar ook de wereldberoemde gerechten zoals Snoek en het typische braaigerecht ‘Sosaties’ is afkomstig van deze cultuur.

Hierna zijn de Franse Hugenote naar de Kaap gevlucht , waar zij behalve kennis van het drogen van fruit, ook de vinicultuur en de Franse eetcultuur introduceerden. Zij leerden de Kapenaars om lichter te koken en om de gerechten in ‘gangen’ te serveren i.p.v. alles ineens.

Stukje Geschiedenis

De Duitse immigranten maakten boerenworst, de Engelsen brachten gebakken toetjes en grote mooi versierde cakes. In de 20e eeuw doen ook de Italiaanse en Portugese kookkunsten hun intrede. Zuid Afrikaans eten wordt gekenmerkt door eerlijk openhartig voedsel, met redelijk sterke smaken. Doordat het land zo geïsoleerd was, werden de recepten aangepast aan de beschikbare ingrediënten en gewoontes in het land.

De toenemende bekendheid van het land heeft in de laatste jaren tot vele mooie ontdekkingen en ontwikkelingen bijgedragen. Geen wonder dat de Kaapse restaurants vaak bij de top 50 van ’s werelds beste restaurants behoren!

Mijn eigen familie is sinds generaties lang onderdeel van deze rijke kost-traditie. Twee van mijn zussen hebben jaren geleden een toprestaurant in Zuid Afrika bedrijf. Mijn zus Emilia is schrijfster van twee kookboeken en onlangs is ze gestart met het maken van de beste toffees ooit; Hemelvrugte!